Educație

Refractie. O perspectiva asupra autismului

Perioada: 03.12.2017 - 15.12.2018 Activ în Bucuresti
50,00 Lei
Sumă target: 30000 Lei
Donează

Descriere

Ne propunem itinerarea spectacolului de teatru document ”Refracție. O perspectivă asupra autismului” în cel puțin cinci localități (rural/urban) din România, având ca scop prezentarea și dezbatrea unui subiect actual al societății românești – AUTISMUL. O formulă inedită care aduce spectatorul cât mai aproape de tema propusă, spre a-şi trezi simțurile şi a participa, în mod direct, alegând ceea ce vrea să vadă, să audă, să simtă şi să înteleagă în final, în scop educativ, formativ, sau chiar terapeutic. Materialele care stau la baza acestui spectacol aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (76 ani). Performeri: Nicoleta Lefter (actriță), Silvia Călin (coregraf), Andrei Ostrowski (elev).

Articole externe

Scopul proiectului

Susținerea unui turneu cu spectacolul ”Refracție. O perspectivă a autismului”, care evidențiază și aduce în prin plan copii/persoane cu autism și parinții /apropiații acestora. La nivelul comunităților autismul este privit încă drept un stigmat, cu toate că o persoană cu autism este vizibilă, ea rămâne și se simte de cele mai multe ori invizibilă.

Cui donez?

O formulă teatrală care oferă vizibilitate suplimentară unui subiect ce ține de istoria recentă, de problemele socio-economice absente din discursul public și de un grup marginalizat și subreprezentat. Spectacolul se adresează persoanelor diagnosticate cu autism și familiilor acestora, specialiştilor implicaţi în problematica autismului, instituțiilor publice şi ONG-urilor de profil, comunităților mici și grupurilor locale. Părinții acceptă cu greu această realitate sau nu știu cum să-și ajute copiii. Persoane implicate în îngrijirea și educația copiilor cu autism nu știu cum să le ofere ajutorul. Legarea unor prietenii cu alți copii este de cele mai multe ori imposibilă. La nivelul comunității autismul este privit încă drept o ”boală”.

De ce să donez?

Spectacolul va fi prezentat unui public interesat direct de această problemă, un public tânăr care descoperă teatrul ca mijloc de informare și exprimare, un public care nu are acces la actul cultural din cauza lipsurilor financiare sau a lipsei de educaţie în acest sens, un public care nu se simte reprezentat în alte demersuri culturale existente. Reprezentaţiile vor fi gratuite şi vor fi urmate de dezbatere și discuții moderate de un psiholog.

1830 vizualizări

ONG - Asociatia UMA ED ROMANIA

UMA ED România este o asociație de educație culturală prin mijloace audiovizuale și comunicare prin artă, profesională, autonomă și non-profit, înființată pentru o perioadă nedeterminată.Membrii fondatori sunt trei profesioniști din domenii diferite: Președinte – Rodica Buzoianu, medic, psihoterapeut și manager cultural; Vicepreședinte – Corina Stavilă, monteur și producător film; Secretar General – Oana Florica Rill, artist ceramist și autoare de concept art. Provocarea permanentă a asociației este diversificarea temelor şi largirea activităţilor, de la an la an, pentru noi grupuri ţintă de beneficiari prin implementarea de proiecte și programe în domenii diverse: arte vizuale, educație culturală preuniversitară prin film, film, artele spevtacolului, dezvoltare personală prin artă. 30 localitaţi gazdă (rural şi urban).

 

Adresă:

 Asociatia UMA ED ROMÂNIA

Sediul social:
Str. Vasile Pârvan, nr. 2-4, ap. 8
Bucureşti, sector 1

Adresa de contact
Str. Theodor Aman (pictor), nr.23, et.1, ap. 1 bis
București, sector 1

Telefon: 0721947431
Contact: Rodica Buzoianu
Website: www.umaed.ro