Educație

Scoala de Sambata

Perioada: 15.12.2017 - 31.08.2018 Activ în Botosani
2630,00 Lei
Sumă target: 15260 Lei
Donează

Descriere

In satul Vorona Mare (Botosani) 64% din tinerii satului sunt plecati in străinătate. Din cei 56 de copii din sat, 37 au părintii plecati la munca in alte tari, fiind lasati in grija bunicilor, iar ceilalti au părintii tărani cu venituri minime. Întrucât pamântul si animalele sunt principala sursă de venit, copiii participă activ la muncile agricole, cot la cot cu părintii lor, de multe ori in detrimentul actului educational scolar, iar lipsurile materiale îi determină să părăsească scoala de foarte tineri, plecând la muncă în străinătate. Intr-o astfel de comunitate, abandonul scolar este una din consecinte, bazat pe lipsa motivatiei pentru scoală si are mai multe cauze obiective, printre care noile programe scolare dificil de asimilat pentru elevi si lipsa de sustinere a parintilor.

Scopul proiectului

Proiectul Scoala de sâmbătă  presupune amenajarea unui spatiu (existent in curtea bisericii), in care sa se desfasoare ore de studiu saptamanal si pregătire la materiile principale, precum si activităti de dezvoltare personală, jocuri educative, toate având ca obiectiv regăsirea motivatiei de a invăta si de a iubi scoala”.

Cui donez?

In jurul parohiei Vorona Mare, există deja cristalizată o mică si frumoasă familie alcătuită din copiii din sat care, prin initiativa preotului Olivian Sandu, s-au constituit intr-up grup foarte activ atât pe plan local cât si în afara spatiului sătesc.

Alte proiecte desfasurate sau in curs de desfasurare:

- Activităti ecologice –”Curătenia de primăvară” – prin care satul este salubrizat în totalitate de cete de copii responsabili.

-”Zacusca” – are ca obiectiv prepararea de zacuscă de toamnă, pentru bătranii singuri 

- Organizare concerte de Crăciun, de Pasti cu corul de copii din sat

- Spectacolul ”Haide mamă, haide tată” – sustinut cu succes în Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Bacău, Bucuresti.

 - În fiecare vară, din banii obtinuti din concerte, copii merg în excursie în tară.

De ce să donez?

Copiii au nevoie de sprijinul tau pentru a avea o sansa in viata.

Fiecare donatie, poate face diferenta, pentru 56 de copii.

Ajuta acesti copii sa spere mai mult, sa viseze mai mult si sa reuseasca!

Este mai dificil sa reuseasca singuri, astfel este necesar sa aiba alaturi oameni cu suflet mare.

„Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri ce nu le vom vedea”

1000 vizualizări

ONG - Parohia Vorona Mare

Satul  Vorona Mare este cel mai vechi sat al comunei Vorona, inițial el fiind vatra comunei, adică locul de naștere al comunei Vorona.  Acum, acel mare centru sătesc este doar un cătun îmbătrânit și melancolic cu 164 de familii, gloria trecută a satului se mai întrevede răzleț pe chipurile bătrânilor din sat  care alcătuiesc cu mândrie 68% din populația Voronei Mari. Școala din sat atestată de 400 de ani, cuprinde copiii din Vorona Mare dar și din două cătune din apropiere cu clase simultane.

Preotul Sandu Olivian este paroh în parohia Vorona Mare de 14 ani și cu siguranță a învățat să fie tânăr de la bătrânii din sat care l-au temperat și înțelepțit cu experiența lor de viață. Astfel cu ajutorul lor s-au reabilitat biserica(sfințită în 2013), cimitirul, casa socială, casa parohială.

Viața si culoarea satului este dată de copiii zurlii din sat care alături de preotul lor, au ridicat numele parohiei la cinstea cea dintâi prin activitățile lor, concertele lor, dar și prin implicarea în viața parohiei.

Adresă:

Sat Vorona Mare, com. Vorona, jud. Botosani

Telefon: 0740614003
Contact: Olivian Mihai Sandu - preot paroh