Social

Dezvoltare centru comunitar Castelu

Perioada: 04.12.2017 - 31.12.2018 Activ în Constanta
18140,00 Lei
Sumă target: 50000 Lei
Donează

Descriere

Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii. Adulții merg în Constanța la cerșit sau la colectat de plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă acasă copiii puțin mai mari să aibă grijă de frații lor, în loc să meargă la școală. Nutriția și igiena copiilor din comunitate sunt precare, ca și igiena locuințelor și accesul la servicii medicale, în general. O parte dintre case sunt dărăpănate și toate sunt suprapopulate.

Articole externe

Scopul proiectului

Reality Check isi propune sa transforme o clădire din sat în centru comunitar, pe parcursul anului 2018 (cladirea a fost cumparata recent, in acest scop, de Primarie). Proiectul va avea doua faze: renovare și dotare. Prin participarea la Bursa binelui, asociatia isi propune sa stranga o parte din suma necesara realizarii fazei de renovare.

Cui donez?

Comuna are doua sate, Castelu si Nisipari, cu 5000 locuitori, dintre care 1150 sub limita saraciei (650 sunt copii). 200 de familii iau ajutor social. Majoritatea persoanelor sarace sunt in Castelu, in 3 zone compacte: Balta, Garoafelor, Ferma. Copiii vorbesc acasa turceste si nu stiu deloc romaneste cand incep gradinita sau scoala. Copiii si parintii lor vor fi beneficiarii directi ai proiectului si vor participa la activitati educationale, sesiuni de consiliere pe diferite teme, cluburi, intalniri cu alti membri ai comunitatii sau cu echipa locala etc.

De proiect vor beneficia si membrii echipei locale (asistenti sociali, asistent medical comunitar, mediator scolar), care vor putea lucra impreuna in noul centru comunitar si vor putea fi mai eficienti in sprijinirea familiilor sărace.

De ce să donez?

Donatiile vor fi folosite pentru a construi in centru o baie publică, spalatorie, un mic dispensar, o sala de activitati educaționale, un spatiu pentru adapostirea temporara a unui nr restrans de persoane aflate in situatii critice. Astfel, persoanele vulnerabile vor putea beneficia de servicii de asistenta sociala, medicala si educationala. Implinirea nevoilor de baza le poate da acestor oameni o perspectiva mai buna de integrare in societate.

12894 vizualizări

ONG - Reality Check

Reality Check este o organizație neguvernamentală înființată în iulie 2017 de un grup de oameni cu experiență în sectoare diverse (non-profit, mediul de afaceri, cercetare, administrație publică), care cunosc bine realitățile din România și au lucrat împreună în diferite contexte pentru reducerea sărăciei și creșterea eficacității în administrația publică. Misiunea sa este să sprijine dezvoltarea de programe și politici publice deștepte, cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect.

Membrii echipei cunosc în mod direct în jur de 100 de comune și orașe mici unde e nevoie cu adevărat de ajutor, și știu deja oamenii din echipele locale care pot duce la capăt proiecte bune, folosind banii corect și cu impact. Una dintre aceste comunități este satul Ponorâta (comuna Coroieni, județul Maramureș), unde Reality Check sprijină copiii care trăiesc în condiții de sărăcie severă și familiile acestora. 

Adresă:

Asociatia Reality Check

Bd. Ion C. Brătianu 44, ap. 63, 030177, București

Telefon: 0771 052 089
Contact: Alina Seghedi