Mediu

Salvarea de la disparitie a Lostritei, specie emblematica

Perioada: 14.11.2019 - 31.07.2021 Activ în Suceava
60,00 Lei
Sumă target: 600000 Lei
Donează

Descriere

Lostrita, specia de peste hucho hucho, trăiește în râuri mari din zone montane si submontane cu apa adanca si curent puternic, cu ape bine oxigenate si reci. Specia apartine megafaunei piscicole de apa dulce, alaturi de sturion si somn. Populatiile sunt afectate sever pe intreg arealul, s-au fragmentat din cauza: poluarii, lucrarilor hidrotehnice, despaduriri si braconaj. Azi este o specie pe cale de disparitie in Romania.
 
Amenintarea la care specia este supusa a determinat un statut de conservare EN (periclitata) de catre IUCN (2008). Este, de asemenea, listata in Anexa 3 a Conventiei de la Berna si in Legea 317/2009 privind acvacultura, specia fiind inclusa pe lista speciilor pentru care pescuitul este interzis.

Scopul proiectului

Avem nevoie, in etape, sa obtinem suma de 600 000 lei, pentru a reusi salvarea Lostritei prin repopulare. E si pretextul initierii demersului ecologic ce va urmari incetatenirea unor comportamente individuale prietenoase cu mediul, compatibile cu statutul de cetateni ai U.E. Printr-un management clar de proiect si ajutor,vom putea atinge scopul

Cui donez?

Pentru populatiile de Lostrita, o specie afectata sever si pe cale de disparitie in Romania. Lostrita se afla in vârful piramidei trofice in ecosistemele reofile, fiind si un indicator biologic pentru raurile mari din bazinul Dunarii.

De ce să donez?

Pentru salvarea Lostritei, specie emblematica pentru fauna subacvatica a Romaniei. Pentru echilibrul ecologic, educatie si mentinerea biodiversitatii. Reproducerea se va face in Statiunea de cercetare si repopulare conceputa de Aquaterra la Frasin, judetul Suceava, pentru care se vor achizitiona cele necesare. Catre finalul proiectului, rezultatele le veti putea observa direct dupa o simpla vizita sau prin obtinerea unei documentatii.

4755 vizualizări

ONG - Societatea Ecologica Aquaterra

Societatea Ecologica Aquaterra este un ONG stiintific axat pe ecologie, educatie, studiere si conservare a biodiversitatii, insumand experti de la Universitatea Bucuresti, Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Gradinile Botanice din Iasi si Bucuresti, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si Institutul de Biologie al Academiei Romane. Sediul nostru se afla, de la infiintare, din 1992, in sediul Facultatii de Biologie, a Universitatii Bucuresti.

Adresă:

Splaiul Independentei 91 - 95, et.1, sector 5, Bucuresti

Telefon: 0724158561
Contact: Nicolae Craciun