Regulament Campionatul de Bine 2017

Ce este Campionatul de Bine?


Campionatul de Bine
 este o competiție pentru atragerea de donații adresată ONG-urilor din România, ce urmărește să transforme organizațiile în fundraiseri, în vederea atragerii de donații pentru propunerile de proiecte sau proiectele în curs de implementare.

 

Campionatul de Bine este găzduit, organizat și implementat de Bursa Binelui, singura platformă online unde donațiile sunt necomisionate, dezvoltată de către Banca Comercială Română, în parteneriat cu EuPlatesc.ro.

 

Cine poate participa în Campionatul de Bine?

 

Campionatul de Bine se adresează, în principal, organizațiilor care au profil pe platforma Bursa Binelui și proiecte active. Orice organizație non-profit, neguvernamentală își poate crea un cont pe Bursa Binelui și poate înscrie proiecte sau propuneri de proiecte în Campionatul de Bine, în vederea atragerii de donații și donatori. Mai multe detalii despre cum puteți deveni utilizator al Bursei Binelui regăsiți aici.

 

Ce proiecte sunt eligibile?

 

Este eligibil orice proiect sau propunere de proiect care aparține exclusiv unei organizații non-profit, neguvernamentale și este inițiat și implementat de aceasta, din orice domeniu de activitate. Nu există un număr limită de proiecte care pot fi înscrise de către o organizație. 


Pot fi înscrise propuneri de proiecte sau proiecte implementate de organizație în comunitatea în care aceasta activează sau pentru o anumită categorie de beneficiari ai organizației, plecând de la o nevoie identificată în comunitate sau în rândul beneficiarilor, pentru care organizația dorește să strângă fonduri.

Orice inițiativă sau acțiuni de implicare pentru și ale comunităților locale sau pentru anumite categorii de beneficiari sunt binevenite în Campionatul de Bine.  
 

Când se desfășoară Campionatul de Bine?

 
Campionatul de Bine 2017, ediția a V-a, se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017 - 19 februarie 2018.


15 noiembrie - 4 decembrie 2017, ora 23:59:59
 - Perioada de înscrieri în Campionatul de Bine, ediția 2017.

5 decembrie - 18 decembrie 2017, ora 23:59:59 // 2 săptămâni - Sferturile Campionatului de Bine
19 decembrie - 15 ianuarie 2018, ora 23:59:59 // 4 săptămâni - Semifinala Campionatului de Bine
16 ianuarie - 19 februarie 2018, ora 23:59:59 // 5 săptămâni - Finala Plina de Bine
Premierea câștigătorilor și a finaliștilor // prima jumatate a lunii martie 2018


Donatiile „Încasate” vor fi actualizate într-un interval de maxim 48 de ore pe platforma Bursa Binelui, în pagina de proiect pe site-ul public și iî modulul dedicat, din secțiunea „Administrare”, care poate fi accesat după logarea în contul de administrator ONG.  


Rezultatele fiecărei etape vor fi comunicate după 48 de ore, astfel:

21 decembrie 2017, ora 13.00 - anunțarea semifinaliștilor Campionatului de Bine, ediția a V-a.

18 ianuarie 2018, ora 13.00 - anunțarea finaliștilor Campionatului de Bine, ediția a V-a.

22 februarie 2018, ora 13.00 – declararea câștigătorilor Campionatului de Bine, ediția a V-a.


Donațiile, cuprinse în intervalul de 48 de ore dedicat actualizării donațiilor, vor fi înregistrate și calculate pentru scorul din etapa următoare.  

 

Cum poți fi câștigător al Campionatului de Bine?

 

În prima etapă, Sferturile Campionatului de Bine, organizațiile trebuie să strângă pentru fiecare proiect înscris: cel puțin 300 de lei de la cel puțin 5 donatori diferiți.


În cea de-a doua etapă, pentru fiecare proiect calificat în Semifinala Campionatului de Bine, organizațiile trebuie să atragă donații în valoare de: cel puțin 1.000 de lei de la 20 de donatori diferiți, independent de donațiile și numărul de donatori atrași în Sferturi.

Condițiile sunt valabile pentru fiecare etapă în parte. Nu este valabil un cumul al acestora.

În ultima etapă, în Finala Plină de Bine, pentru fiecare proiect calificat organizațiile trebuie atragă o sumă cât mai mare de donații de la cât mai mulți donatori diferiți.

 

Ce poți câștiga dacă participi în Campionatul de Bine?

 

Vor fi declarate câștigătoare și premiate primele trei proiecte cu cel mai mare scor final. Acesta se calculează astfel: Scorul final = suma totală strânsă din donații x numărul total de donatori distincți, pe tot parcursul Campionatului de Bine 2017.

 

Donatorul distinct este considerată persoana care face cel puțin o donație într-una dintre etape. 
3 donații ale aceleiași persoane în 3 etape diferite = 3 donatori distincți.

 

Premiile vor consta în dublarea sumelor atrase de participanți de la donatori în cadrul Campionatului de Bine, până în limita a 5.000 de euro.

 

De asemenea, câștigătorii vor participa gratuit la cursul Social Media Essentialssusținut de Alexandru Negrea. 

Finaliștii vor participa la o zi de workshop "Solution Thinking” susținut de Florin Ghinda, oferit de Bursa Binelui în ziua premierii câștigătorilor și a finaliștilor. 

 

Cum te poți înscrie în Campionatul de Bine?

 

a) În cazul în care nu sunteți înregistrat pe Bursa Binelui ca utilizator, nu aveți un ONG în administrare și nu aveți înregistrat niciun proiect:

 

Pentru a înscrie un proiect în Campionatul de Bine 2017, fiecare organizație trebuie să urmeze patru pași:
1. Să se înregistreze pe Bursa Binelui prin crearea unui cont de utilizator. Formularul poate fi accesat de pe butonul “Inregistrare” localizat în dreapta sus în fiecare pagină a site-ului bursabinelui.ro
2. După activarea contului de utilizator și logare, să înregistreze ONG-ul din pagina “Contul meu”. 
3. Odată aprobată înscrierea ca organizație pe site-ul Bursa Binelui, veți primi prin e-mail documentele care trebuie încheiate între organizație și EuPlatesc.ro, unicul operator de donații care gestionează toate tranzacțiile ce se înregistrează pe platforma Bursa Binelui. Vă rugăm să trimiteți actele completate, semnate, ștampilate și scanate către adresa office@euplatesc.ro, alături de un scan al CIF-ului organizației și un scan al CI-ului a reprezentantului legal. Butonul "Donează" va fi activat în maxim 24 de ore de la trimiterea actelor. În baza acestor acte, EuPlătesc.ro va vira, în prima jumătate a fiecărei luni, în contul organizației, banii donați prin platforma Bursa Binelui în luna anterioară.

4. În același timp, organizația poate înscrie un proiect în Campionatul de Bine prin accesul din contul de utilizator în „Administrare - Proiecte”. 

5. Pentru înscrierea proiectului în Campionatul de Bine bifați la finalul formularului "Înregistrează în Campionatul de Bine".
 

Formularul de înscriere conține următoarele câmpuri:

I. Date despre proiect
Nume proiect
Nu folosiți în acest câmp caractere speciale și semne de punctuație de genul / \ :* . ? ! “ ” și vă rugăm să nu puneți spațiu după titlul proiectului
Categorie
ONG
Dată început [câmp de selecție] // data curentă, la care înscrieți proiectul
Dată sfârșit [câmp de selecție] // includeți obligatoriu perioada de desfășurare a Campionatului de Bine.
Județ [câmp de selecție]
Descriere [Limita: 800 de caractere cu spații]
Scopul proiectului [Limita: 350 de caractere cu spații]
Suma target 
De ce să donez? [Limita: 450 de caractere cu spații]

 

II. Date despre beneficiarii proiectului
Cui donez? [Limita: 800 de caractere cu spații]
Implicarea comunității/ Plan de fundraising [Limita: 1.000 de caractere cu spații, câmpul nu este public]

 

III. Date despre implementarea proiectului
Activități → Rezultate → Impact [Limita: 1.000 de caractere cu spații, câmpul nu este public]

 

IV. Comunicarea proiectului
Planul de comunicare [Limita: 800 de caractere cu spații, câmpul nu este public]
Articole externe asociate
Galerie foto [câmp de upload]
Galerie video [câmp de upload]
Comentarii [câmp de bifat - vor fi completate statusuri pe parcursul Campionatului de Bine și a implementării proiectului]
Acceptă voluntariat [câmp de bifat]
Expuneți planul de îmbunătățire a profilului organizației de pe platforma Bursa Binelui
[Limita: 600 de caractere cu spații, câmpul nu este public]

 
(Formularul trebuie completat în limba română și FĂRĂ DIACRITICE)

  

b) În cazul în care sunteți deja înscris pe platforma Bursa Binelui ca administrator de ONG și aveți înregistrat un proiect activ, pe care doriți să îl înscrieți în Campionatul de Bine, vă rugăm să contactați administratorii platformei [bursabinelui@bcr.ro] pentru înregistrarea lui în Campionatul de Bine.
Trebuie să vă asigurați că:
# îndeplinește toate condițiile pentru a fi înscris în ediția curentă a Campionatului;
# că primiți aprobarea pentru înregistrare;
# și că proiectul este vizibil în pagina de "Participanți". 
 

După înregistrarea proiectelor pe platforma Bursa Binelui și înscrierea lor în Campionatul de Bine, acestea vor avea status "În aprobare". Proiectele vor fi revizuite de administratorii platformei, până la data de 5 decembrie, pentru aprobare pe platforma și în Campionatul de Bine. 

 

 Cum se poate dona în cadrul Campionatului de Bine?


Pentru a nu întâmpina probleme în procesul de donare, vă rugăm să vă asigurați că browserul de pe care îl folosiți (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox sau Safari) este actualizat cu ultima versiune. 


De asemenea, pentru a fi luate în calcul pentru scorul Campionatului de Bine, vă rugăm să vă asigurați că realizați donația de pe pagina de proiect și NU de pe cea de profil ONG. 

 

Ca vizitator
Accesând butonul “Donează” din dreptul unui proiect înscris în Campionatul de Bine 2017.

Următorul pas este completarea datelor din fereastra “Donează”.


Adresa de e-mail pe care o completați în această ferestră reprezintă criteriul de diferențiere pentru a fi considerat donator distinct în fiecare etapă.

Donatorul distinct este considerată persoana care face cel puțin o donație într-una dintre etape. 
3 donații în 3 etape diferite = 3 donatori distincți.


!!! Vă rugăm să nu vă creați special conturi de e-mail și să nu donați de pe conturi de e-mail diferite ale aceleași persoane, pentru a fi considerat donator distinct. Organizațiile și proiectele pentru care sunt înregistrate astfel de donații, riscă descalificarea din cadrul Campionatului de Bine.

 

După completare și apăsarea butonului “Donează”, veți fi direcționat pe site-ul EuPlătesc.ro, operatorul de donații al platformei Bursa Binelui, pentru finalizarea donației.


Ca utilizator înregistrat pe platforma Bursa Binelui
Înainte de procesul de donație descris mai sus, ca să puteți dona ca utilizator al platformei Bursa Binelui, trebuie întâi să vă logați în cont, de AICI. Apoi, accesați secțiunea Campionatul de Bine - Participanți și puteți dona pentru proiectul/ proiectele pe care doriți să le sprijiniți.

 

În cazul în care nu aveți un cont de utilizator pe Bursa Binelui, vă recomandăm să vă inregistrati ca să vă putem ține la curent cu informații despre platformă și activitățile organizațiilor înscrise pe Bursa Binelui sau participante în Campionatul de Bine. 

 

Mai multe detalii despre procesul de donație regasiti aici.

 


@Informații utile

# După logarea în contul de utilizator, modulul de Administrare este cel care vă permite să accesați și să modificați datele legate de profilul organizației pe platforma, conținutul proiectelor și să vizualizați raportul de donații etc.

# Raportul de Donații poate fi vizualizat după logarea în cont, accesând Administrare – Donații și setând filtrele: nume proiect, dată început, dată sfârșit. Numai donațiile care au statusul de Încasat vor fi decontate în contul organizației.

# Raportul de Donații poate fi descărcat accesând Administrare – ONG-uri – Descarcă raport donații, după ce ați setat criteriile Dată de început și Dată de finalizare.

# În momentul în care primiți notificare/ e-mail de la EuPlătesc.ro că a fost realizată o donație, ea se află în stadiul de Autorizată. Urmează o procedură de verificare antifraudă, iar după ce aceasta este încheiată, donația este încasată și va fi afisată pe platformă în decurs de 48 de ore.

# Datorită acestei proceduri de siguranță, rezultatele fiecărei etape vor fi comunicate după 48 de ore. Donațiile care sunt realizate în intervalul de 48 de ore dedicat actualizării și procedurii de verificare a donațiilor, vor fi înregistrate și calculate pentru scorul din etapa următoare a Campionatului de Bine.

# În cea de-a doua etapă a Campionatului de Bine (Semifinala), independent de ce sumă veți atrage în Sferturi (prima etapă), trebuie să strângeți alți 1.000 de lei de la 20 de donatori distincți. Donatorul distinct este considerată persoana care face cel puțin o donație într-una dintre etape. Exemplu de situație:
3 donații ale aceleiași persoane în Semifinală = 1 donator distinct
3 donații ale aceleiași persoane în 3 etape diferite = 3 donatori distincți.

# Doar donatiile încasate în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018, perioada Campionatului de Bine, sunt luate în calcul pentru stabilirea scorului conform căruia sunt declarați câștigătorii ediției.

Doar donațiile realizate din paginile dedicate proiectelor sunt luate în calcul pentru scorul Campionatului de Bine. Donațiile realizate de pe paginile de profil ONG NU sunt luate în calcul pentru scorul Campionatului de Bine.

# Decontul donațiilor este realizat de către EuPlătesc organizațiilor în prima jumătate a fiecărei luni, pentru luna anterioară.
!!! Vă recomandăm să centralizați informațiile din mail-urile de notificare de la EuPlătesc într-un tabel, cu informațiile ID donație, nume donator, e-mail donator, suma donată și data. De asemenea, vă recomandăm să comparați informațiile din tabel cu raportul generat de platformă în modulul de Administrare. Astfel veți putea urmări mai ușor parcursul donațiilor autorizate, având o centralizare a acestora. În decurs de 48 de ore de la primirea e-mail-ului de notificare din partea EuPlătesc.ro, donațiile centralizate în tabel trebuie să se actualizeze cu statusul de Încasate în raportul online, după ce au trecut de procesul de verificare. Dacă rămân cu statusul de Autorizate, vă rugăm să ne semnalați această situație la adresa bursabinelui@bcr.ro.
 

Pentru consultanță sau ajutor

 

Puteți contacta echipa de organizare a Campionatului de Bine trimițând un e-mail către adresa: bursabinelui@bcr.ro și la numărul de telefon 0728.300.605. Persoană de contact: Florentina Loloiu. Pentru perioada 30 noiembrie - 4 decembrie, vă rugăm să ne transmiteți e-mail-urile pe adresa contact@galasocietatiicivile.ro. Vă mulțumim!

 

***
Bursa Binelui este un proiect creat și susținut de Banca Comercială Română (BCR), în parteneriat cu EuPlatesc.ro, care au dezvoltat și susțin platforma on-line și acoperă toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare.


Bursa Binelui este singura platforma online care permite donațiile fără comisoane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) pentru susținerea financiară a unei cauze. Suma minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision. 

 

Mult succes!