Social

Cassi

Centrul de Vara
Data de publicare 29.08.2013 Publicat de Iolanda Sztrelenczuk

Casandra 8 ani , sindrom Rett ...

 

Captivă într-un corp care pare să nu o asculte, fetiţa cu chip angelic, se luptă să ne dea o lecţie pe care dacă ajungi să o înveţi, devii mai înţelept şi mai fericit.

 

“Să o privim pe Cassi cu ochiul mental şi nu cu cel fizic, să o cunoaştem şi să o înţelegem mai bine” ne recomandă mama ei. Am descoperit un suflet pur de copil cu bucurii şi tristeţi . Bucuria ei - când vede în preajmă copii , când îi vorbeşti şi îi acorzi atenţie.

 Tristeţe ? Da tristeţe ...deşi vrea, corpul ei nu o ajută.

            Casandra întelege mai mult decât poate exprima. Elementul esenţial al sindromului Rett îl constituie apariţia unor deficite specifice multiple, urmând unei perioade de funcţionare normală dupa naştere. Copiii au, evident, o perioadă prenatală şi perinatală normală, cu dezvoltare psihomotorie normală în primele cinci luni de viaţă. Circumferinţa capului la naştere este de asemenea, în limite normale. Între vârsta de 5 - 48 de luni, creşterea capului încetineşte. Există o pierdere a aptitudinilor manuale practice existente anterior între vârsta de 5 - 30 de luni, cu apariţia consecutivă a mişcărilor stereotipe caracteristice ale mâinii, asemanătoare storsului rufelor ori spălatul pe mâini. Interesul pentru ambianţa socială este diminuat  în primii ani după debutul tulburării, deşi interacţiunea socială se poate dezvolta adesea mai târziu în cursul evoluţiei. Apar probleme în coordonarea mersului ori a mişcărilor trunchiului. Există, de asemenea, o deteriorare severă în dezvoltarea limbajului expresiv şi receptiv, cu retardare psihomotorie severă.

 

Intervenţia în acest caz vizează terapii de genul: logopedie, terapie ocupaţională, meloterapie, psihoterapie,hipoterapie.

 

Hipoterapia stimulează şi îmbunătăţeşte echilibrul, mobilitatea articulaţiilor, apetitul, digestia, circulaţia sângelui, flexibilitatea, forţa şi coordonara mişcărilor, timpii de reflex sau funcţiile cardio-respiratorii.

 

Trebuie să-i acordăm Cassandrei şansa de-a se exprima în limitele ei, trebuie să-i creem condiţii şi spaţiul în care ea poate să se exprime.

 

 

 

2193 vizualizări

Comentarii

Trebuie să te autentifici sau să te înregistrezi pentru a putea comenta!
Acest proiect nu are încă niciun comentariu.