Educație

Workshop # Comunicare vizuala & Fotografie

Ioana Moldovan, fotojurnalist freelance
Data de publicare 16.10.2014 Publicat de Bursa Binelui

A lucrat de asemenea la proiecte multimedia finantate de Comisia Europeana si Fundatia Friedrich-Ebert-Stiftung.

 

Seria acesteia “Underground” despre minerii din Valea Jiului a ilustrat cartea “Memoires de charbon” a scriitoarei franceze Maries D’Hombres. Proiectul in desfasurare “A Different Kind of Story” despre viata din fostele colonii muncitoresti de pe vremea comunismului a fost expus de Lenscratch, unul din primele 10 bloguri de fotografie din lume, precum si de Vice Magazine, cu care a facut inconjurul lumii. Tot Vice a publicat international si proiectul "Welcome to Fairville", proiect ce documenteaza balciurile si targurile din Romania. Fotografii din portofoliul Ioanei Moldovan au fost proiectate in Lisabona, Portugalia, pentru acompanierea unei piese de teatru multimedia produsa de Arte Publica. Piesa este bazata pe textul “The King Bows and Kills”, al scriitoarei castigatoare a Premiului Nobel, Herta Müller.

 

In ultimii ani, Ioana Moldovan a inceput sa documenteze miscari de protest si zone de conflict. Debutul l-a facut in ianuarie 2012, la protestele antiguvernamentale din Bucuresti, cand pozele acesteia au fost publicate si difuzate in intreaga presa din Romania, dar si din strainate. Doua dintre acestea au fost incluse de Buzzfeed in topul “40 of The Most Powerful Photographs Ever Taken”. Fotografa a acoperit si protestele din parcul Gezi si Piata Taksim, Turcia, din vara lui 2013. Fotografiile au fost publicate de Vice si Lenscratch, iar unele dintre acestea au ilustrat un eveniment international organizat de muzeul Grand Palais din Paris. A calatorit apoi in Teritoriile Ocupate Palestiniene pentru a documenta viata sub ocupatie si in Iordania, in a doua cea mai mare tabara de refugiati din lume, unde a petrecut timp cu refugiatii sirieni. Iordania a reprezentat si prima colaborare cu Radio France Internationale. Documentarea protestelor a continuat cu Kiev, Ukraina, fotografiile Ioanei Moldovan din Euromaidan fiind publicate de Al Jazeera.

 

Ioana Moldovan s-a numarat printre cei 10 fotografi est-europeni selectati in vederea participarii la un masterclass de fotografie documentara organizat de agentia foto olandeza NOOR, unde a avut sansa sa invete de la multiplii castigatori ai premiului “World Press Photo” Stanley Greene si Pep Bonet. Mai tarziu, a ajuns sa predea ea insasi, intr-un program de voluntariat dedicat imbunatatirii vietii copiilor din minoritatea roma. Cursul de fotografie cu copiii din Ferentari s-a desfasurat pe perioada a patru luni si s-a incheiat cu o expozitie a acestora.

 

1564 vizualizări

Comentarii

Trebuie să te autentifici sau să te înregistrezi pentru a putea comenta!
Acest proiect nu are încă niciun comentariu.