Educație

Educatia ofera egalitate de sanse

Perioada: 04.12.2017 - 30.11.2018 Activ în Arad Bacau Bucuresti Buzau Cluj Iasi Timis
2255,00 Lei
Sumă target: 45000 Lei
Donează

Descriere

Accesul nevăzătorilor la educație este foarte important. Fără educație tinerii nevăzători vor fi siliți în continuare să trăiască din mila societății, să stea izolați în case și să aibă conștiința excluderii dintr-o lume care nu mai este și a lor.

De 30 de ani, în Romania nu s-au mai accesibilizat manuale pentru nevazatori în domeniiile tehnice ca matematica, fizica, chimia și muzica. Pentru a fi accesibil, manualul trebuie transcris în braille sau într-un format electronic special, numit Daisy text.

În primii 4 ani de școala sunt obligatorii manualele transcrise în braille (scrierea specifică nevăzătorilor), iar pentru anii superiori sunt mai potrivite manualele convertite în formatul Daisy text.

Accesibilizarea unei pagini costă de la 4 la 10 Euro, în functie de format și de complexitate.

Scopul proiectului

Ne propunem să contribuim la creșterea calității educației primite de elevii nevăzători, prin accesibilizarea în format braille și Daisy text a unui număr căt mai mare de manuale din domeniile tehnice.

În același scop, dorim să accesibilizam și alte materiale didactice cum ar fi reprezentarea tactila a unor grafice și figuri geometrice importante.

Cui donez?

Beneficiarii proiectului sunt elevii nevăzători de orice vârstă, elevi care învață în cele 7 școli speciale pentru deficienți de vedere, dar și cei care învată în învățământul obișnuit.

În școlile speciale predau mai mulți profesori nevăzători, care au, de asemenea, nevoie de manualele accesibilizate de noi.

Pe termen scurt, în afară de elevii și profesorii nevăzători din școlile speciale, vor beneficia și familiile acestora, care, în general, consumă foarte mult timp pentru a le citi lecțiile copiilor lor.

Pe termen lung, numărul beneficiarilor noștri va fi mult mai mare, deoarece manualele rămân valabile mai multe generații.

De ce să donez?

Pentru că nevăzătorii au mai multă nevoie de educație decât au oamenii obișnuiți. Ceea ce tu inveți natural doar ținând ochii deschiși, ei trebuie să înțeleagă cu celelalte simțuri valide.

Prin văz primim 85 % din informația zilnică. Doar o mică parte din aceasta poate fi tradusă  (accesibilizată) unui nevăzător prin diverse metode.

Toți elevii români beneficiază  de manuale gratuite.

Oferă-le și elevilor nevăzători aceleași  șanse!

5112 vizualizări

ONG - Fundatia Cartea Calatoare

Fundaţia Cartea Călătoare facilitează accesul nemijlocit la informare, instruire şi angajare pentru persoanele cu deficiente de vedere şi creşterea gradului de integrare socială a acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne de acces.

FCC este singurul producător de carte audio în format Daisy din România, care permite reproducerea mult mai exactă a structurii cărţilor tipărite. http://cartidaisy.ro/index.php?pid=3 

Cărţile în format Daisy pot fi împrumutate gratuit din 57 bibliotecile publice din România. Visul nostru este ca în următorii ani să ajungem în 100 de comunităţi locale.

Adresă:

Focsani, str. Barsei, nr. 4, bl. H, sc. 2, ap. 29

Telefon: 0237 214 004
Contact: Ana-Luisse Carcadia