Cultura

Nobil dac din Florenta - Vreau un dac in Bucuresti

Perioada: 16.11.2016 - 01.05.2018 Activ la nivel național
12957,00 Lei
Sumă target: 675000 Lei
Donează

Descriere

Marile muzee ale lumii găzduiesc statui antice de daci, realizate de sculptori romani în timpul domniei lui Traian. Inițial create pentru a împodobi Forul lui Traian acestea sunt considerate capodopere ale artei antice. În România sunt puțin cunoscute. În peisajul urban bucureștean nu există nici un monument dedicat civilizației dacice.

Asociația Identitate Culturala Contemporana (AICC) lansează un proiect de strângere de fonduri pentru realizarea și amplasarea în București a unei replicii după o statuie antică aflată în Florența.

Proiectul este fundamentat pe studiile știintifice ale istoricului Leonard Velcescu, Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică. Cartea a apărut la Ed. Academiei Române, premiată de Academia Română.

 

Articole externe

Scopul proiectului

AICC intenționează să doneze și să amplaseze această replică de Statuie de nobil dac în București, într-un spațiu public adecvat, cu sprijinul autorităților administrative locale.

 

Cui donez?

Banii vor fi virați Asociației Identitate Culturală Contemporană și vor fi folosiți pentru achitarea costului statuii și a cheltuielilor ce decurg pentru realizarea proiectului (PR, deplasări, organizare evenimente promovare, etc), realizată de către atelierul de sculptură Galleria d’Arte Pietro Bazzanti e Figlio din Florența, instituție acreditată de Ministero dei Beni Culturali din Italia să execute astfel de replici. Costul este definit pe baza unui contract și pe baza anexelor-plan de lucru, iar îndeplinirea etapelor și cheltuielile sunt verificate de către un comitet de trustees și de o firmă de audit. Rapoartele vor fi făcute publice, pe internet, pe pagina proiectului http://proiect.statuidedaci.ro/

De ce să donez?

Pentru a ne ȋnțelege identitatea, este important să ne cunoaştem istoria. Considerăm acest demers de o semnificativă relevanță culturală şi educațională. Cunoaşterea cât mai justă a istoriei complexe a unui popor constituie identitatea sa culturală.

Statuia este importantă pentru istoria antică a poporului român, pentru identitatea culturală românească și încă o confirmare a identităţii sale europene.

44955 vizualizări

ONG - Asociatia Identitate Culturala Contemporana

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române şi la distribuirea de informaţii corecte şi obiective despre România.

Adresă:

Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, scara 5, etaj 1, camera A1:3, sector 1 București

Telefon: 0213103066
Contact: Oana Cerchia