Cultura

Nobil dac din Florenta - Vreau un dac in Bucuresti

Perioada: 16.11.2016 - 20.02.2019 Activ la nivel național
12757,00 Lei
Sumă target: 675000 Lei
Donează

Descriere

Marile muzee ale lumii gazduiesc statui antice de daci, realizate de sculptori romani in timpul domniei lui Traian. Initial create pentru a impodobi Forul lui Traian acestea sunt considerate capodopere ale artei antice. In Romania sunt putin cunoscute. In peisajul urban bucureștean nu exista nici un monument dedicat civilizatiei dacice.

Asociația Identitate Culturala Contemporana (AICC) lansează un proiect de strangere de fonduri pentru realizarea si amplasarea in Bucuresti a unei replicii dupa o statuie antica aflata in Florenta.

Proiectul este fundamentat pe studiile știintifice ale istoricului Leonard Velcescu, Dacii in sculptura romana. Studiu de iconografie antica. Cartea a aparut la Ed. Academiei Române, premiata de Academia Romana.

 

Articole externe

Scopul proiectului

AICC intenționează să doneze și să amplaseze această replică de Statuie de nobil dac în București, într-un spațiu public adecvat, cu sprijinul autorităților administrative locale.

 

Cui donez?

Banii vor fi virați Asociației Identitate Culturală Contemporană și vor fi folosiți pentru achitarea costului statuii și a cheltuielilor ce decurg pentru realizarea proiectului (PR, deplasări, organizare evenimente promovare, etc),  realizată de către atelierul de sculptură Galleria d’Arte Pietro Bazzanti e Figlio din Florența, instituție acreditată de Ministero dei Beni Culturali din Italia să execute astfel de replici. Costul este definit pe baza unui contract și pe baza anexelor-plan de lucru, iar îndeplinirea etapelor și cheltuielile sunt verificate  de către un comitet de trustees și de o firmă de audit. Rapoartele vor fi făcute publice, pe internet, pe pagina proiectului http://proiect.statuidedaci.ro/

De ce să donez?

Pentru a ne ȋnțelege identitatea, este important să ne cunoaştem istoria. Considerăm acest demers de o semnificativă relevanță culturală şi educațională. Cunoaşterea cât mai justă a istoriei complexe a unui popor constituie identitatea sa culturală.

Statuia este importanta pentru istoria antică a poporului român, pentru identitatea culturală românească si încă o confirmare a identităţii sale europene.

37530 vizualizări

ONG - Asociatia Identitate Culturala Contemporana

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române şi la distribuirea de informaţii corecte şi obiective despre România.

Adresă:

Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, scara 5, etaj 1, camera A1:3, sector 1 București

Telefon: 0213103066
Contact: Oana Cerchia