Antreprenoriat social

Centru de resurse pentru cultura traditionala

Perioada: 15.05.2018 - 31.10.2019 Activ în Bucuresti Mehedinti
16590,00 Lei
Sumă target: 20000 Lei
Donează

Descriere

Gazde bune in case batrane este un program de dezvoltare locala prin patrimoniu cultural realizat de catre Asociatia Sinaptica in parteneriat cu comunitati rurale interesate sa-si foloseasca resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, in scopul cresterii sociale, economice si culturale.

Ce urmareste acest program:

- sustinerea dezvoltarii turismului responsabil in zonele rurale cu patrimoniu cultural valoros, prin implicarea comunitatilor locale si a altor factori interesati;

- incurajarea dezvoltarii la nivel local a micilor industrii bazate pe mestesuguri si/sau pe produse agricole cu specific traditional;

- crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.

Articole externe

Scopul proiectului

 20000 lei – pentru reabilitarea in 2018 a 4 case traditionale din Mehedinti, Alba si Hunedoara si pentru crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale cu cel putin sase Gazde bune, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.

Cui donez?

Comunitatile rurale vizate: comunele Isverna, Podeni si Ponoarele din judetul Mehedinti, Blajeni din judetul Hunedoara si Ciuruleasa din judetul Alba. Inscrierea in program este voluntara si se supune conditiilor de mai jos.

Ce inseamna ca un localnic este Gazda buna in casa batrana:

- locuieste intr-unul din satele cuprinse in program si detine o casa cu vechime mai mare de 80 de ani, asupra careia nu au fost facute intervenții constructive moderne (recompartimentari sau adaugiri de volume, parchet laminat, gips-carton, termopan și altele asemenea).

- are disponibilitate pentru efectuarea reparatiilor (de catre Sinaptica si parteneri) si isi asuma nemodificarea pentru o durata ulterioara de cel putin 5 ani si pastrarea constructiilor pentru accesul turistilor.

De ce să donez?

Donatorii vor putea sa viziteze si, daca doresc, sa innopteze in casele traditionale refacute in cadrul programului “Gazde bune in case batrane”. In 2017 am refacut in Isverna casa babii Mariuta si casa lui nea Gheorghe, ne propunem ca in 2018 cel putin alte 4 case sa fie refacute si deschise pentru vizitare.

Banii vor fi folositi pentru cumpararea materialelor necesare refacerii caselor: lemn, var, tigla, paie, vopsea etc.

Comentarii

Trebuie să te autentifici sau să te înregistrezi pentru a putea comenta!
Adrian Puiulet:
.....urzici! O istorie si o uitare care, intr-un fel, ne apartine! Catune pustii, curti paraginite, mori de apa cu roti care nu mai invart decat clipe de tacere!
Inca nu e totul pierdut! De asta sustin “Gazde bune in case batrane! “
joi, 8 februarie 2018 16:47:52
Adrian Puiulet:
Am iubit traiul din munti pentru sufletul pur si adevarat al oamenilor, pentru zborul anotimpurilor pe harta inimii si trainicia locurilor din coltul gandului! Dar, de cate ori revin aici la matca iubirilor mele, vad o lume disparand incet si temeinic! In fiecare an o casa cade, un batran moare, un catun dispare de pe harta...O lume care cedeaza in lupta cu eternitatea, o lume in care candela timpului se stinge, iar locuitorii ei se muta, in ritm de bocete, in cimitirile invadate de urzici!
joi, 8 februarie 2018 16:44:18
Claudia Balas:
Ce spune cineva despre proiect: „Despina Naghi Un proiect care trebuie susținut! Sprijiniți-l dacă aveți amintirea casei părinților sau a bunicilor și vă doriți ca acea amintire să rămînă vie nu doar în mintea (dumnea)voastră!”
luni, 15 ianuarie 2018 19:53:38
Claudia Balas:
Acest proiect merită susținerea noastră, a tuturor fiindcă are ca obiectiv conservarea unei părți din identitatea noastră.
vineri, 12 ianuarie 2018 09:05:24
Aneta Pieptanatu :
Oameni ce știu să aprecieze valorile acestei nații! Mult spor!
vineri, 5 ianuarie 2018 20:24:26
Daniela Ionescu:
Mult succes! Un proiect minunat si mai ales binevenit la ora actuala, cand atatea cladiri de patrimoniu sunt lasate in ruina.
vineri, 5 ianuarie 2018 07:13:01
Pirvu Ionica:
Un alt voluntar, ne spune: Atat pentru ca as vrea sa vad aceste case supravietuind, cat si pentru a invata mai multe despre arhitectura traditionala.
vineri, 5 ianuarie 2018 01:11:37
Pirvu Ionica:
Aceasta este afirmatia unui voluntar: Consider că este un mod corect si adaptat momentului de salvare și valorificare a patrimoniului cultural.
vineri, 5 ianuarie 2018 01:11:08
Pirvu Ionica:
Voluntarii nostri sunt timizi. Le respectam dorinta de a fi discreti si prezentam doar motivele care ii fac sa fie voluntari:
vineri, 5 ianuarie 2018 01:10:23
Roxana Tudor:
Un proiect necesar pentru viitor, care merita sustinere, atentie si efort.
joi, 4 ianuarie 2018 21:58:34
36393 vizualizări

ONG - Asociatia SINAPTICA

Asociatia SINAPTICA a fost infiintata in 2015, la initiativa unui grup de experti din domeniile culturii, educatiei si formarii profesionale, al dezvoltarii si impementarii de proiecte finantate din fonduri nerambursabile si al managementului organizational. SINAPTICA urmareste sa ofere sprijin organizatiilor si indivizilor pentru dezvoltarea si atingerea potentialului maxim al acestora, prin conceperea, organizarea, desfasurarea si promovarea de activitati si proiecte in domeniile educatiei si formarii profesionale pentru copii, tineri, adulti si varstnici, artei si culturii, mediului, turismului si dezvoltarii rurale, cercetarii fundamentale si aplicative. Sinaptica a implementat o serie de proiecte culturale in domeniul patrimoniului construit si imaterial: "Patratul istoric", „Desenam patrimoniul”, „Linii arhitecturale traditionale” si „Oamenii si istoria orasului” in 2015; „Selfie altfel”, „Periferii centrale ale Bucurestiului”, „Tiglaritul traditional”, in 2016; „Palatul Plesa – neoclasim si tarani”. 

Adresă:

Asociatia SINAPTICA

str. Mecet nr. 37, sector 2, Bucuresti

Telefon: 0726896639
Contact: Adina Dragu
Website: www.sinaptica.ro