Partener de implementare

Închis

Antreprenoriat social

Centru de resurse pentru cultura traditionala

Asociatia SINAPTICA

Suma target

16.590 RON

20.000 RON

229 Donații ONG

Distribuie acest proiect pe

Descriere

Gazde bune in case batrane este un program de dezvoltare locala prin patrimoniu cultural realizat de catre Asociatia Sinaptica in parteneriat cu comunitati rurale interesate sa-si foloseasca resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, in scopul cresterii sociale, economice si culturale. Ce urmareste acest program: - sustinerea dezvoltarii turismului responsabil in zonele rurale cu patrimoniu cultural valoros, prin implicarea comunitatilor locale si a altor factori interesati; - incurajarea dezvoltarii la nivel local a micilor industrii bazate pe mestesuguri si/sau pe produse agricole cu specific traditional; - crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.

Detalii proiect

Aria de acoperire

București, Mehedinți

Perioada donații

15.05.2018 - 31.10.2019

Scopul proiectului

 20000 lei – pentru reabilitarea in 2018 a 4 case traditionale din Mehedinti, Alba si Hunedoara si pentru crearea unei retele de gazduire in cadrul gospodariilor traditionale cu cel putin sase Gazde bune, care sa valorifice turistic arhitectura vernaculara din mediul rural si patrimoniul gastronomic local.

Beneficiarii proiectului

Comunitatile rurale vizate: comunele Isverna, Podeni si Ponoarele din judetul Mehedinti, Blajeni din judetul Hunedoara si Ciuruleasa din judetul Alba. Inscrierea in program este voluntara si se supune conditiilor de mai jos. Ce inseamna ca un localnic este Gazda buna in casa batrana: - locuieste intr-unul din satele cuprinse in program si detine o casa cu vechime mai mare de 80 de ani, asupra careia nu au fost facute intervenții constructive moderne (recompartimentari sau adaugiri de volume, parchet laminat, gips-carton, termopan și altele asemenea). - are disponibilitate pentru efectuarea reparatiilor (de catre Sinaptica si parteneri) si isi asuma nemodificarea pentru o durata ulterioara de cel putin 5 ani si pastrarea constructiilor pentru accesul turistilor.

De ce să donez?

Donatorii vor putea sa viziteze si, daca doresc, sa innopteze in casele traditionale refacute in cadrul programului “Gazde bune in case batrane”. In 2017 am refacut in Isverna casa babii Mariuta si casa lui nea Gheorghe, ne propunem ca in 2018 cel putin alte 4 case sa fie refacute si deschise pentru vizitare. Banii vor fi folositi pentru cumpararea materialelor necesare refacerii caselor: lemn, var, tigla, paie, vopsea etc.

Cum poți ajuta

  • Distribuie proiectul în social media

    Dă un share proiectului pe Facebook, Instagram, Linkedin, sau trimite direct unui prieten pe WhatsApp sau Messenger pentru a-i spune despre proiectul acesta.

  • Donează sau voluntariază

    Eşti interesat de acest proiect și de activitatea acestui ONG? Donează chiar acum și ajută-i să implementeze sau pentru această organizaţie.

  • Scrie despre proiect pe site-ul tău

    Dacă ai un site sau un blog, atunci copiază acest și pune-l într-un articol, pe una din paginile site-ului sau într-un newsletter un widget de donații pentru acest proiect.

Galerie media

Asociatia SINAPTICA

Asociatia SINAPTICA a fost infiintata in 2015, la initiativa unui grup de experti din domeniile culturii, educatiei si formarii profesionale, al dezvoltarii si impementarii de proiecte finantate din fonduri nerambursabile si al managementului organizational. SINAPTICA urmareste sa ofere sprijin organizatiilor si indivizilor pentru dezvoltarea si atingerea potentialului maxim al acestora, prin conceperea, organizarea, desfasurarea si promovarea de activitati si proiecte in domeniile educatiei si formarii profesionale pentru copii, tineri, adulti si varstnici, artei si culturii, mediului, turismului si dezvoltarii rurale, cercetarii fundamentale si aplicative. Sinaptica a implementat o serie de proiecte culturale in domeniul patrimoniului construit si imaterial: "Patratul istoric", „Desenam patrimoniul”, „Linii arhitecturale traditionale” si „Oamenii si istoria orasului” in 2015; „Selfie altfel”, „Periferii centrale ale Bucurestiului”, „Tiglaritul traditional”, in 2016; „Palatul Plesa – neoclasim si tarani”.